Treball cooperatiu

Què fem en naturals quan acabem un tema i volem repassar els nostres coneixements abans de l’examen?

Doncs dediquem una sessió, fora de l’aula, a fer una activitat d’aprenentatge cooperatiu que consisteix en posar-nos tota la classe formant dos cercles concèntrics mirant-nos cara a cara amb la parella. Després esperem les ordres de Laia, la nostra mestra, que ens diu qui ha de començar a fer la pregunta que prèviament hem realitzat cadascú o cadascuna de nosaltres a l’aula. Laia, per exemple ens diu: comença aquell de la parella que té el peu més gran, que està avui més content, que té els cabells més foscos, que és més major…. i aleshores eixe comença fent-li una possible pregunta d’examen a l’altre. En quan la parella respon si ho ha dit bé el felicitem i si no ho tenia clar, li expliquem què havia d’haver dit, sempre en positiu.

Després intercanviem els rols i en acabar de preguntar-nos la parella ens abracem, ens diem una paraula bonica de felicitació o ens donem la mà, intercanviem les targetes i esperem una nova ordre de Laia. Ara ella diu: els dels cercle de fora es mouen 7 llocs cap a la seua esquerra i tota la classe contem a la vegada i ens desplacem. Al final tenim una nova parella en la què comencem de nou els procés.

Aquesta primera part sol ocupar-nos mitja hora de la classe i el que fem a continuació és entrar a l’aula, posar-nos de quatre en quatre i amb les targetes que ens hem quedat en la mà, que no tenen perquè ser les que havíem escrit nosaltres, ens fem d’un en un la pregunta que tenim a la mà i la responem a la llibreta sense consultar amb els companys. Quan ja ens hem fet les quatre preguntes i hem contestat de manera individual, el que fem és dir cadascun de nosaltres què hem posat en cada pregunta i consensuem una resposta tots junts.

Ja ho veieu d’allò més divertit, açò és una de les tècniques de la metodologia d’aprenentatge cooperatiu que utilitzem en tota l’escola. De fet, els nostres espais estan dissenyats per a desenvolupar aquesta metodologia en totes les nostres aules. Aquesta manera d’aprendre parteix de l’organització de la classe en petits grups mixtos i heterogenis on l’alumnat treballa conjuntament de manera coordinada per resoldre les tasques acadèmiques i aprofundir en el seu propi aprenentatge.

L’aprenentatge cooperatiu fomenta entre altres molts aspectes, les relacions interpersonals que es generen dins un grup-classe, la significativitat de la socialització i la inclusió com a valors educatius. L’atenció a la diversitat, la motivació i la implicació per la tasca, el grau de comprensió del que es fa i el per què es fa i la quantitat i la qualitat del treball que es realitza.