Infantil
Projecte Educatiu
MODEL D’EDUCACIÓ EMOCIONAL
Quan els xiquets i xiquetes comencen a caminar, ja poden vindre a l’Escola. Ací s’arrosseguen, pugen, baixen, boten, paren, mouen, somriuen, s’abracen… Parlen, balbotegen, canten, ballen, demanen, reclamen, agraeixen, ploren, dormen… Saluden, se n’alegren, responen, aplaudeixen, assenyalen, esperen fent una cua o un tren, escolten… Reguen les plantes, veuen ploure, juguen amb l’aigua, la terra, la llum; veuen fotos, pelis, formes i colors… Dormen després del dinar, desdejunen i berenen i juguen i juguen i juguen…
Parlen, canten, pinten, creen… Veuen que hi ha més infants i els miren, els toquen, se’n riuen… Hi ha consol quan no tenen el que volen… Celebren el seu aniversari! I se’n riuen… En arribar la primavera veuen flors… I riuen… I juguen i juguen i juguen…
L’etapa d’Educació Infantil està formada per dos cicles: el primer (els més menuts de l’Escola) amb alumnat d’1 i 2 anys, i el segon cicle amb edats des dels 3 fins als 6 anys. Som una Escola que viu per als infants i confia en ells, amb una mirada enfocada en la individualització, l’atenció a les seues necessitats, creant un clima de seguretat, confiança i afecte, on elles i ells són el motor del seu propi aprenentatge, i també del nostre.
Acompanyem les famílies en el desenvolupament dels seus fills i filles, d’aquest enorme potencial que, dia a dia, van desplegant. L’Escola va creant un clima de confiança perquè les famílies puguen sentir-se membres partícips i protagonistes de la vida escolar.
A Les Carolines, ajudem tots els infants a què puguen convertir-se en persones adultes equilibrades, saludables i, per descomptat, felices. Amb ells i elles identifiquem i gestionem tota mena d’emocions, tant les pròpies com les alienes per desenvolupar la intel·ligència emocional. Perquè l’alumnat d’infantil aprenga a estimar i a respectar, és necessari que siguen i se senten estimats i respectats. A través de l’estima aprenen a valorar i a estimar tant a la resta com a si mateixos.
L’objectiu del Gabinet Psicopedagògic és tenir cura de la Salut Mental de l’escola.
Com ho fem?
- Assessorant l’equip docent en l’acompanyament emocional de cada xiquet i xiqueta. Per nosaltres és fonamental que des de que les criatures més menudes entren per la porta, han de sentir la nostra mà, la nostra mirada.
- Sentir que la seua mestra o mestre està disponible per acompanyar-li. Pot ser en alguns moments necessiten no soltar la mà, potser que en altres necessitem explorar i allunyar-se sabent que la nostra mirada està amb ells i elles i potser que simplement necessiten saber que estem ahí, al seu costat.
En les diferents edats anem adaptant el nostre acompanyament, però amb el mateix objectiu: que cada xic i xica puga sentir la nostra permanència.
- També orientem i acompanyem a les famílies en el seu creixement. Les famílies són el pilar fonamental, les encarregades de sostenir emocionalment a les criatures i nosaltres acompanyem i donem suport a aquesta funció.
- A més, intervenim directament, compartint les inquietuds del nostre alumnat, recolzant les seues dificultats i fomentant la competència emocional. Ho fem mitjançant l’observació, les entrevistes individuals i el treball en xicotets o grans grups.
A l’escola considerem que perquè s’esdevinga l’aprenentatge l’alumnat s’ha de trobar en estat de benestar.
Ha de sentir-se suficientment tranquil o tranquil·la perquè puga sorgir la creativitat, la curiositat ,les ganes d’aprendre i poder gaudir del procés. Sols així es podrà fomentar la implicació personal.
MODEL BASAT EN LA DIVERSITAT I LA INCLUSIÓ
Al 1r cicle d’infantil comptem amb una persona auxiliar fixa, segons la matrícula poden ser dues persones (una per aula). L’alumnat de 3 anys a l’inici de curs al setembre, encara té unes necessitats i autonomia més a prop del primer cicle (on les ràtios són més reduïdes), és per això que en Les Carolines apostem per una persona auxiliar per a cada aula de 3 anys. Ens permet atendre a l’alumnat de manera més individualitzada tant a l’àmbit pedagògic com emocional i social, així com respectar els diferents ritmes d’aprenentatge.
METODOLOGIES ACTIVES
Recentment hem encetat les Aules Ambient que anomenem MINI MONS i EXPRESSA’T, que tots els cursos de l’Etapa d’Infantil aprofiten amb diferents propostes i provocacions d’aprenentatge per fer, crear, sentir, experimentar, conviure i aprendre a aprendre en un espai acollidor, lent, ple d’estima i respecte cap a l’infant.
Són propostes d’aprenentatge en les quals es treballen les diferents capacitats, mitjançant propostes de lliure elecció i lliure circulació. Les sessions finalitzen amb un rogle on compartim les experiències, sensacions, motivacions i els aprenentatges de cada sessió.
- L’ambient “Expressa’t”, els dóna la possibilitat d’expressar-se mitjançant el teatre, els contes, l’art, les emocions i els sentits. Ací els infants creen històries amb titelles, viatgem a altres mons a través dels contes, experimenten i creen amb diferents materials, que permeten desenvolupar la motricitat fina, la grafomotricitat, el traç, la força en la mà i els dits i donen els seus primers passos cap a la lectoescriptura. A aquest espai ens acompanya també l’especialista d’anglès, de forma que el contacte amb aquesta llengua està integrat de manera transversal als seus aprenentatges.
- L’ambient “Mini Mons”, és un espai tranquil que afavoreix realitzar un joc elaborat i saludable, creant vincles afectius mitjançant un joc vivenciat que els permet jugar a ser altres i tenir l’oportunitat de descobrir, actuar i practicar, i així refer i curar vivències. És un ambient on poder deixar lliure la imaginació, aprenent des de l’emoció i interactuant amb diferents materials, el que fa que puguen tenir una gran varietat d’opcions respectant el seu ritme d’aprenentatge. Tot açò, interactuant en anglès amb l’especialista.
Són propostes amb metodologia similar als ambients d’aprenentatge, que es presenten a l’aula o a l’exterior, amb molta cura estètica, estan relacionades amb les seues vivències (amb el projecte de treball que han triat, amb l’estació en què ens trobem, amb les festes escolars…). Varien i evolucionen al ritme dels infants, són de lliure circulació, desenvolupen diferents capacitats, afavoreixen la comunicació i les interaccions entre iguals, disposen de recursos i materials que promouen l’acció, el descobriment i la resolució de problemes mitjançant el joc.
A Les Carolines tenim una Sala Màgica, un lloc on tot és possible, on les mestres preparen amb estima i dedicació grans sorpreses per als més menuts. Les propostes són molt versàtils, a aquest espai podem trobar-nos des d’instal·lacions de joc amb elements naturals, una sessió de psicomotricitat vivenciada, una sala snoezelen temàtica, una gran nevada sorpresa, una sessió de cinema, una obra de teatre i música, una classe de ioga infantil, i com no, moltes propostes on l’element fonamental és la LLUM! I si afegim la sorpresa de la llum negra i els colors fluorescents, les activitats es converteixen en MAGIA. Això precisament és el que ocorre a aquest espai, encara que per a nosaltres la màgia es dóna quan observem als infants gaudir tan emocionats i emocionades.
Pedagogia de la llum: amb la llum es transformen els objectes més quotidians; qualsevol element vist sobre una taula de llum o projectat, adquireix una bellesa i un component màgic que ho fan completament diferent i ple d’atractiu. A més a més, quan es treballa amb un focus de llum en concret, s’ajuda als infants a centrar i focalitzar l’atenció.
La llum fa fer un pas més enllà al joc sensorial, oferint una bellesa visual que no es pot donar amb una altra situació. Jugar amb la llum (natural o artificial) està lligat al descobriment d’un/a mateix/a, del nostre cos, dels altres, de l’entorn, dels materials…
L’infant, en nàixer, es troba immers en un món de sensacions, d’imatges, olors, textures, sabors…, que rep mitjançant els seus òrgans sensorials.
L’entrada d’informació de l’entorn al sistema nerviós a través dels sentits per a poder crear percepcions i fins i tot sensacions ajuda a desenvolupar funcions cognitives bàsiques i arribar a les superiors que passen pel raonament, la creativitat i fins i tot el llenguatge. L’adquisició o captació d’estímuls és l’inici del procés de memòria, on l’atenció i percepció juguen el paper principal. Posteriorment, la informació emmagatzemada s’utilitzarà per a operar i raonar. Gràcies als sentits, i explorant l’entorn mitjançant el moviment, es produeix el procés d’assimilació i acomodació, que permet la construcció d’aprenentatges i la comprensió del món que ens envolta.
Els treball per projectes, és una metodologia activa que vam implantar a Les Carolines a l’etapa d’Infantil des del curs 2007-2008, progressivament s’ha anat implementant també a les etapes de Primària i Secundària, adaptant la metodologia a cada edat. Actualment tot l’alumnat de l’Escola es beneficia d’aquesta forma d’aprendre.
Mitjançant aquesta metodologia connectem amb els interessos de l’alumnat, ells i elles són els protagonistes del seu propi aprenentatge, des de l’inici fins arribar a un producte final comú: trien, investiguen, el·laboren, descobreixen i aprenen de forma signiticativa i a través del joc. Les mestres recolzen, proporcionen les ferramentes que necessiten i acompanyen al llarg de tot el procés, les famílies estan convidades a col·laborar estretament des de casa o a l’Escola. Una metodologia que afavoreix un aprenentatge multidisciplinar, transversal i obre un espai al diàleg, el debat, la socialització i l’escola activa.
El joc heurístic és un tipus de joc no dirigit, en el que els infants experimenten i interactuen amb diferents materials, especialment objectes quotidians, elements naturals i no estructurats. Els permet descobrir el món que els envolta de forma lliure i segura, desenvolupant les seues habilitats perceptives, motrius i cognitives. En aquest joc l’infant és el protagonista del seu aprenentatge perquè investiga, descobreix, dedueix, imagina, crea, inventa…
A la nostra Escola, aprofitem que estem envoltats de natura per fer excursions on l’alumnat troba xicotets tresors que porta a l’aula, i serveixen com materials de joc.
La lectoescriptura és un descobriment del món, on té una gran presència la creativitat i l’espontaneïtat. Començarà com una activitat conjunta de joc i vivències, mai com una imposició, i els infants acabaran adquirint la competència per escriure, llegir i comprendre els textos quan tinguen les ferramentes necessàries i estiguen preparats i preparades en l’àmbit evolutiu. Com a mestres, eixa és la nostra tasca: facilitar i acompanyar en aquest procés a llarg termini que acabarà a l’etapa de primària.
La base d’aquest procés és el treball de la consciència fonològica, entesa com l’habilitat per a aïllar i discriminar sons i síl·labes, codificar i descodificar, compondre paraules i frases, etc. Els nodrim de recursos arrelats al seu dia a dia, partint del nom propi i de paraules del seu entorn més pròxim, respectant el ritme maduratiu de cada infant.
Combinem amb activitats manipulatives de motricitat fina que enforteixen els seus ditets, adquirint l’habilitat necessària per a la preescriptura; també juguen amb els sons, fonemes i paraules, mitjançant cançons, contes, endevinalles, onomatopeies, jocs de llenguatge oral… Així és com manipular el fang, jugar amb agulles d’estendre, escoltar contes i imitar els sons d’animals, conformaran les bases de la lectoescriptura.
Per últim, no totes les xiquetes i xiquets adquiriran en el mateix moment evolutiu totes les capacitats, de la mateixa manera que no tots comencen a caminar o a parlar el mateix mes. Cadascú té el seu ritme evolutiu que cal potenciar i al mateix temps, respectar.
Les activitats ofertades per a l’aprenentatge de les llengües estrangeres, tenen com a punt de partida la part vivenciada on, amb material manipulatiu, juguen amb els sons, fonemes, síl·labes, paraules i frases. El llenguatge oral és un dels llenguatges que emprem per comunicar-nos i, com tots, hem de construir-lo, madurar-lo, anar perfeccionant-lo.
De la mateixa manera, hem d’aprendre a comunicar-nos amb l’escriptura, hem de conèixer els seus codis, les seues normes, la seua utilitat i importància. Hem d’aconseguir, en definitiva, poder parlar, escriure i llegir amb un grau de solvència que ens permeta poder gaudir del plaer del seu ús.
ABP
RACONS
AMBIENTS
JOC SIMBÒLIC
NATURA
JOC HEURÍSTIC
SALA MÀGICA
EXPERIMENTACIÓ
Resum Educació Infantil
L’etapa d’Educació Infantil està formada per dos cicles, el primer cicle (els més menuts de l’Escola) amb alumnat d’1 i 2 anys, i el segon cicle amb edats des dels 3 fins als 6 anys.
Som una Escola que viu i confia en les xiquetes i xiquets, amb una mirada enfocada en la individualització, l’acompanyament a les necessitats físiques i emocionals, creant un clima de seguretat, confiança i afecte, on elles i ells són el motor del seu propi aprenentatge, i també del nostre.
Metodològicament, seguim el nostre propi estil, on conviuen diverses metodologies per acompanyar el desenvolupament integral de l’alumnat. Hem de mirar enrere per aprendre, però sent crítiques amb les necessitats i situacions actuals. Bebem del Constructivisme, de Maria Montessori, Waldorf, Lapierre i Aucouturier, Malaguzzi, propulsor de Reggio Emilia, oferint una pedagogia Viva, on el joc, la creativitat i el moviment són les activitats principals en les quals es basa el seu aprenentatge, imprescindible per construir la pròpia personalitat en el món que els envolta.
Treballem mitjançant el joc heurístic, l’observació i experimentació, les arts plàstiques, musicals i literàries, els materials no estructurats, la pedagogia de la llum, entre altres,… a les nostres aules ambient, des de la curiositat i les propostes motivadores, cada infant experimenta i aprèn al seu ritme.
A les activitats grupals, compartim moments amb xiquetes i xiquets de diferents edats, on poder relacionar-se i aprendre uns dels altres.
Tot açò, envoltats dels nostres espais de natura, gaudint de classes a l’aire lliure, fomentant la cooperació, el respecte i les emocions que totes i tots podem sentir.
Les mestres d’Infantil guiem i ajudem als infants a créixer, respectant els seus ritmes individuals i donant a cadascú allò que necessita. Sempre tenim les portes obertes a les famílies, per a nosaltres és fonamental una estreta col·laboració, respecte i confiança recíproca, vincle necessari per a la seguretat i estabilitat emocional de les xiquetes i xiquets, prioritari en aquesta etapa d’Infantil.