Aquesta setmana...Mafalda

Mafalda és el nom d'una tira de premsa argentina desenvolupada per l'humorista Quino des de 1964 fins el 1973. La tira està protagonitzada per una xiqueta amb el mateix nom que resulta ser l'espill de la classe mitjana llatinoamericana i de la joventut progressista. Mafalda es mostra preocupada per la humanitat i la pau mundial i es rebel·la contra el món que ha heretat dels seus majors.

Mafalda és molt popular a Amèrica Llatina en general i també en alguns països europeus com ara Espanya, Itàlia, Grècia i França. Ha estat traduïda a més de 30 llengües.

Quino va ser contractat per una agència publicitària amb la fi de crear una tira d'historietes per promocionar una marca d'electrodomètics. La seua idea va ser la de dibuixar a una família formada per un pare, una mare i dos fills, un xiquet i una xiqueta. Aquesta última es sembla prou a la xiqueta baixeta i graciosa que tant ens ha fet riure.

Mafalda representa l'aspiració idealista i utòpica d'aconseguir un món millor, encara que viu envoltada del pessimisme i la preocupació de totes les circumstàncies sociopolítiques que afligeixen el nostre planeta.

Els personatges principals dels còmics de Mafalda: Papà, Mamà, Guille -el germà de la xiqueta-, Felipe, Manolito, Susanita, Miguelito i Libertad -els seus amics- i Mafalda -la nostra protagonista-.

Sovint la podem veure amb un vestit i un llaç al cap, divagant sobre els problemes que tots i totes compartim.

mafalda