secundaria

El personatge històric de Napoleó Bonaparte va visitar de nou les aules de 4t de Secundària. Va fer-ho per contar-nos on va nàixer, quina va ser la seua família, trets de la seua personalitat, on va morir i, per descomptat, els fets històrics pels quals ha passat a ser un dels personatges històrics més coneguts de l'Edat Moderna. A través de la seua exposició i de les preguntes que l'alumnat va fer-li, poguérem fer-se una idea de les seues habilitats com a militar i estratega, la seua ambició per fer de França un gran imperi, quins van ser els seus enemics, les dificultats per conquistar Rússia i les dificultats per sotmetre Espanya després d'haver col·locat en el poder el seu germà José Bonaparte. Va ser sense cap dubte, una classe d'història ben diferent.

El Mateix Napoleó, deixà aquesta carta:


«Passat dilluns dia 12 Napoleó visità l'Escola. Estigué a la classe de 4t A i 4t B de Secundària explicant la seua vida. Contà coses curioses, estratègies que cal tindre al llarg de la vida. La seua llengua materna era l'italià perquè durant 5 segles Gènova ocupà Còrsega, l'illa on nasqué al 1769. Un any abans Lluís XV, rei de França, havia comprat l'illa als genovesos. Al 1779 quan marxà al continent a estudiar la carrera militar feia moltes faltes d'ortografia en fancés i desenvolupa la primera estratègia de sa vida: fer una grafia indesxifrable i així els mestres ja no troben cap falta. Al 1801 restableix les relacions amb el Papa, aquelles relacions que la República havia trencat. Al 1802 fa un tractat de pau amb Gran Bretanya. Va ser una estratègia perquè així l'economia francesa es reactivà, la burgesia s'enriquí i per tant el va recolzar, doncs això, una estratègia. Al 1804 descobreix un complot per re instaurar la monarquia, i l'estratègia per solventar el problema és fer-se anomenar Emperador, i crida al Papa, aprofitant l'estratègia d'haver restablert les relacions, i és Pius VII qui el corona Emperador. L'engany també és una altra estratègia, crida Carles IV i el fill, el futur Ferran VII a Biarritz, al sudoest de França. Napoleó havia decretat un bloqueig econòmic a Gran Bretanya i Portugal s'havia atrevit a comerciar amb Gran Bretanya. Porta el Rei i el fill a un castell per parlar i quan els té dins els agafa presoners, li obliga a Carles IV a abdicar en la persona del seu germà que passarà a ser Josep I, rei d'Espanya.

També en la visita l'alumnat ha observat que Napoleó era prou masclista, es casa al 1796 amb Josephine de Beauharnais, i troba intolerable que una dona durant 13 anys no li done un fill a l'emperador més important del món, en paraules de Napoleó. Per aquest motiu la repudia. També Napoleó anava a explicar unes coses però de sobte diu: "Ai, que hi ha dames, (referint-se a les xiques alumnes) per favor, les dames poden ficar-se les mans a les orelles per no escoltar açò!". I aleshores Napoleó ha explicat que els discursos són molt importants per captar l'interés dels soldats i que cal menejar els punys, i donar força. També ha explicat que si algun dia algun alumne dirigeix un exèrcit ha de saber que les batalles es guanyen per la panxa, una panxa plena dona alegria i tranquil·litat al soldat i quan es troba al camp de batalla el seu optimisme ajuda a la victòria.»

 

napoleo1

 

napoleo2

 

napoleo3