Passat 23 de novembre Segon de Secundària va rebre la visita d'Ibn Zaïd, un musulmà de l'alqueria de Musirus (Museros) que patí la conquesta cristiana de Jaume I al 1238. Al febrer d'aquest any anà a refugiar-se a Madinat Balansiya (València).

Ibn Zaïd s'enfadava molt en classe quan contava la seua vida: "Vosté no serà cristià?" preguntava a algun alumne com si l'agafés pel coll.

Ah, va ser la primera volta que en Secundària un personatge històric venia dues vegades: a les 10:15 vingué a 2n A i a les 12:25 a 2n B. Quan contà que una torre havia sigut assetjada per l'exèrcit cristià i cremada amb els seus defensors musulmans a l'interior s'enfadà molt i escopí. Quan Jaume I conquerí València pactà amb Zayyan, el rei musulmà, que respectaria la vida de totes les persones musulmanes i que qui volguera podria eixir cap al sud, en direcció a Daniyya (Dénia). Ibn Zaïd isqué cap a Daniyya, anaven protegits pels soldats. Va ser un viatge molt dur, persones ferides, persones velles, xiquets i xiquetes que els costava caminar. També contà que a l'altura d'El Saler una dona es posà a parir baix d'un arbre i els soldats no la van esperar ni van deixar que es quedés algú per acompanyar-la. Ibn Zaïd s'enfadà molt explicant açò i tornà a escopir. També després li digué a una alumna perquè estava mostrant els seus llargs cabells i el rostre, li llançà un fulard i li va dir que se'l posara.

En arribar a Daniyya, a mans musulmanes, Ibn Zaïd i molts més tornen a il·lusionar-se, a lluitar contra els cristians i a reconquerir torres i alqueries. Arriben a Alcalà de la Jovada però els cristians els assetgen, els vencen. Ramon de Cardona, un cavaller cristià que conquerí Alcalà de la Jovada, es trobà el diari d'Ibn Zaïd, i gràcies a què el guardà s'ha conservat i hem pogut conéixer de primera mà com es van sentir els musulmans i musulmanes davant la conquesta de Jaume I.

Gràcies, Ibn Zaïd per la visita que ens vas fer!

Maduixa Rosa

musulmanament1

 

musulmanament2