secundaria

La Biologia de 4t d'ESO és una assignatura optativa que trien aquells/es alumnes que volen anar cap a un batxillerat científic. L'assignatura tracta els següents Blocs: Genètica, Evolució, Ecologia i Geologia.

 

En aquest primer bloc s'estudien les bases de la Genètica, és a dir, què és l'ADN i ARN i com funcionen,síntesi de proteïnes, tipus de divisions cel.lulars (Mitosi i meiosi), Mendel i els seus estudis sobre pèsols, utilitats de la genètica en el dia a dia i finalment s'estudien els diferents problemes de genètica amb els que els alumnes es poden trobar. Per exemple: Pots esbrinar com serà la descendència d'un home daltonià i una dona portadora del daltonisme? Si una dona amb els cabells rulls té un fill/a amb un home que els té llisos, com podran ser els seus fills?.

 

Per parlar de tots aquests temes i més,dilluns passat vam tindre la sort que ens visitara Carlos Romà Mateo a la nostra classe. Carlos va estudiar Bioquímica a la Universitat de València (1998-2003), va fer el doctorat en el Laboratori de Biologia molecular del càncer en el Centro de Investigación Príncepe Felipe, durant el qual va fer estància a la Faculty of Life Sciences de Manchester, UK, i després va fer treball postdoctoral a l'Institut de Biomedicina de Valencia del CSIC treballant en la malaltia rara de Lafora. En l' actualitat treballa com a investigador i professor al Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València (va treballar anteriorment també en la Universidad Europea) i des de fa uns 7 anys es dedica progressivament i cada vegada més a la divulgació científica, en forma de blogs i pàgines webs, llibres de divulgació, còmics i relats, i per descomptat xerrades i monòlegs científics.

 

La seua visita ens va ser molt d'interessant doncs vam entendre un poc més la vida d'un científic, com funciona un laboratori i les parts més pràctiques de la genètica.

 

divulgacioc1

 

divulgacioc2

 

divulgacioc3