secundaria

La classe de Biologia de 4t d’ESO hem aprofitat les vacances d’hivern per poder estudiar algun caràcter comú a la nostra família.

Després d’estudiar Mendel i les seues lleis hem volgut investigar si el color d’ulls, el tipus de cabell, els clotets a les galtes, el bec de viuda, el daltonisme......són dominants o recessius a la nostra pròpia família.

Cadascú de nosaltres ha triat el que ha volgut i hem fet fotos aquests dies en els quals la major part de la família es sol ajuntar per dinar o sopar. Dels que no han estat, hem preguntat als pares, oncles, avis. Ací podeu observar les fotos de les nostres famílies.

 

caracterfamiliar1

caracterfamiliar2

caracterfamiliar3

caracterfamiliar4

 

L'alumnat de quart d’ESO que participarà en l’intercanvi lingüístic amb Lituània contactà via Skype amb les seues futures parelles.

L’activitat va tenir una gran expectació i va ser molt emocionant veure'ls i parlar amb ells i elles. El projecte culminarà amb les visites al maig a Carolines primer i a Lituània després .

Comença l’aventura!!

Anna i Andrea són les professores que, conjuntament amb l'alumnat, organitzen i preparen aquesta fantàstica experiència.

preparantlaventura1

preparantlaventura2

preparantlaventura4

130 alumnes d'ESO van partir dilluns des de l'Escola cap a les pistes d'esquí de La Molina al poble de La Molina, al municipi d'Alp, a la comarca de Cerdanya, la més antiga de Catalunya. Està situada a 1.700 metres i amb una cota màxima de 2.445 metres. Allà estaran fins divendres 22.

 

IMG 0910

 

IMG 0911

 

 Els i les 70 alumnes d'ESO que no hi van a esquiar, resten a l'Escola amb diverses activitats com ara la pràctica de l'esport, una excursió amb catamarà o una sessió de cinema a València.

 

lamolinapicassentport3

 

lamolinapicassentport4

 

 

 

 

Passat 23 de novembre Segon de Secundària va rebre la visita d'Ibn Zaïd, un musulmà de l'alqueria de Musirus (Museros) que patí la conquesta cristiana de Jaume I al 1238. Al febrer d'aquest any anà a refugiar-se a Madinat Balansiya (València).

Ibn Zaïd s'enfadava molt en classe quan contava la seua vida: "Vosté no serà cristià?" preguntava a algun alumne com si l'agafés pel coll.

Ah, va ser la primera volta que en Secundària un personatge històric venia dues vegades: a les 10:15 vingué a 2n A i a les 12:25 a 2n B. Quan contà que una torre havia sigut assetjada per l'exèrcit cristià i cremada amb els seus defensors musulmans a l'interior s'enfadà molt i escopí. Quan Jaume I conquerí València pactà amb Zayyan, el rei musulmà, que respectaria la vida de totes les persones musulmanes i que qui volguera podria eixir cap al sud, en direcció a Daniyya (Dénia). Ibn Zaïd isqué cap a Daniyya, anaven protegits pels soldats. Va ser un viatge molt dur, persones ferides, persones velles, xiquets i xiquetes que els costava caminar. També contà que a l'altura d'El Saler una dona es posà a parir baix d'un arbre i els soldats no la van esperar ni van deixar que es quedés algú per acompanyar-la. Ibn Zaïd s'enfadà molt explicant açò i tornà a escopir. També després li digué a una alumna perquè estava mostrant els seus llargs cabells i el rostre, li llançà un fulard i li va dir que se'l posara.

En arribar a Daniyya, a mans musulmanes, Ibn Zaïd i molts més tornen a il·lusionar-se, a lluitar contra els cristians i a reconquerir torres i alqueries. Arriben a Alcalà de la Jovada però els cristians els assetgen, els vencen. Ramon de Cardona, un cavaller cristià que conquerí Alcalà de la Jovada, es trobà el diari d'Ibn Zaïd, i gràcies a què el guardà s'ha conservat i hem pogut conéixer de primera mà com es van sentir els musulmans i musulmanes davant la conquesta de Jaume I.

Gràcies, Ibn Zaïd per la visita que ens vas fer!

Maduixa Rosa

musulmanament1

 

musulmanament2

 

Al llarg de tres setmanes hem treballat (3r d'ESO) amb el dramaturg Paco Romeu, el qual ens ha donat les ferramentes per entendre i dur endavant un text teatral. A partir d'ací, la tasca ja és a les nostres mans i és que tenim la gran responsabilitat d'escriure el text del Musical d'aquest curs.

La residència creativa amb una jornada d'escriptura teatral, que ens ha vingut de la mà de creadores.es, ens ha permés donar un impuls a la nostra creativitat.

Per tal de materialitzar tot allò aprés el nostre professor de Plàstica, Rafa, ens va convidar a sa casa i vam treballar, junt amb Sergi (Música) i Sònia (Dramatúrgia) , qui junt amb Rafa i Héctor (Educació Física) coordinen el projecte el Musical i treballàrem en la creació dels personatges que ompliran l'escenari aquest curs.

Cada dia un pas endavant, el Musical en marxa!

 

elmusical1

 

elmusical2

 

elmusical3