secundaria

Aquesta pregunta, amb tota la complexitat, és l'eix sobre el qual ha treballat el grup de 4t d'ESO en les classes de valencià per poder optar a participar en la Lliga de Debat que organitza La Universitat de València. Ja al número 679 del 15 de febrer us informàvem de l'èxit merescut obtingut pel grup de 4t arribant a La Final.

 

Orgullosos com estem del seu treball i amb l'afany de divulgar-lo, vam organitzar una edició especial de la Lliga Debat convidant l'alumnat de 3r d'ESO per ser el privilegiat públic assistent.

I els nostres millor oradors: Maria Magraner, Rubén Gonzálvez, Román Casero, Maria Gómez i Anna Ortiz (guardonada com a la Millor Oradora de la Competició), van repetir per nosaltres- alumnat i professorat- el Debat.

 

Va ser una delícia tornar a escoltar argumentacions a favor i en contra de posar límits a l'humor, d'una forma tan assossegada, intel·ligent i culta.

No ens cansem de treballar per una societat en la qual debatre siga un instrument per la construcció d'idees i un espai de llibertat.

 

Com no ens cansem de felicitar tot el grup de 4t i especialment als i les cinc alumnes abans nomenades pel seu treball tan ben fet.

 

lligadebat1

 

lligadebat3

 

lligadebat4

 

lligadebat5

 

lligadebat6

 

 

 

 

Com tots els cursos , l’alumnat de Física i Química de quart d'ESO va visitar dimecres 21 de març l’Aula d’Astronomia de la Universitat de València, dirigida pel físic Enric Marco.

Després d’un berenar en casa del mestre , l’alumnat es dirigí en metro al campus de Burjassot on, després de visitar ràpidament la Facultat de Física per dins , acudí a l’aula d’Astronomia .

La visita començà amb una excel·lent explicació d’òptica i del funcionament dels telescopis i va concloure amb la visualització de Venus i La lluna amb un telescopi real ubicat a l’Observatori del terrat de l’edifici.

Enric ens contà “in situ” molts dels assumptes que ens interessaven sobre els planetes i els seus moviments, la Lluna i l’Univers.

Una vesprada fantàstica per concloure el tema d’Astronomia de manera experimental.

Ens ha fascinat .

Eureka

A la lluna

 

L'alumnat de primer de l'ESO es va trobar restes neolítiques a l'Escola!!!

Varen estar 4 hores treballant al jaciment La Lloma Descoberta desenterrant totes les restes lítiques, esquelets i ceràmiques seguint el mètode científic com fan els arqueòlegs. Ens han dit que va estar molt divertit!!

(Les dues classes de 1rESO han treballat en un mini projecte de Socials anomenat Arqueòdrom, al qual hem recreat un jaciment arqueològic i han desenvolupat tot el mètode científic que segueixen els arqueòlegs durant l'excavació, registre i difusió d'un jaciment. Han determinat que era un jaciment neolític pel tipus de troballes i han fet el diari d'excavació. A classe després hem estudiat el tema amb el quizlet i hem fet una auto avaluació. Tot açò ha sigut possible gràcies a la col·laboració que Claudia, treballadora del PAS del cole i arqueòloga, ha fet amb nosaltres).

Carla F. Professora Socials ESO

excavacions

 

Divendres 9 de març la classe de 4t de Secundària rebé la visita de Miquel Romeu, un obrer de la revolució industrial. L'alumnat de Lituània també estava i curiosament Miquel parlava en anglés, també digué 2 o 3 paraules en lituà. El pobre contà la seua vida que començà al 1840 a Mataró, prop de Barcelona. Als 5 anys ja estava treballant a una fàbrica tèxtil i com era a 2 hores d'on vivien les obreres i obrers, l'amo els obligava a dormir a la fàbrica. Treballava 15 hores al dia 7 dies a la setmana però el 28 d'octubre del 1848 visqué una experiència molt emocionant. El dia anterior l'amo els deixà anar a dormir a casa, i a l'endemà havien d'estar tots i totes a l'estació de ferrocarril de Mataró perquè circularia el primer tren per Espanya que anà de Mataró a Barcelona.  Un dia Miquel presencià un accident brutal, a son pare li caigué una peça de ferro i el va destrossar. Quan mor son pare, sa mare, Júlia, decideix endur-se tota la família al seu poble natal, Alcoi. Fan el viatge amb tren fins a Barcelona i després amb un vaixell de mercaderies fins al Grau de Gandia. Després caminant fins a Alcoi. Al poble de sa mare troba treball a la fàbrica tèxtil de Raimon Carbonell però un dia estaven preparant una vaga al carrer del Vidre, era gent de la I Internacional, la guàrdia civil els deté i empresona. Un any després són amollats al carrer però ningú els vol donar treball, aleshores parla amb la mare i decideix emigrar a València. Allà troba treball a un poble proper, El Cabanyal. Treballa a una fàbrica de la seda però un dia la tanquen perquè no es pot exportar seda a Anglaterra a causa d'una guerra. Pateix fam i desesperació fins que el governador de València, Ciril Amorós, decideix tombar la muralla de València i així donar treball a tota la gent aturada. Després torna a Alcoi i es reincorpora a la fàbrica de Raimon Carbonell. Participa després en la construcció del ferrocarril Alcoi-Grau de Gandia. Després treballarà de revisor. El 3 de març del 1904 l'església aconsegueix que els diumenges siguen dies sense treball perquè puguen els obrers i obreres anar a missa, però un dia de festa és un dia sense cobrar i per tant un dia sense menjar. Miquel baixava un dia amb el tren cap al Grau de Gandia quan un accident li provocà la mort. Una vida molt dura, i gràcies, Miquel per la interessant visita.

Maduixa Rosa

Miquel Romeu

 

Ja són uns quant anys en què ambdós Instituts d'alumnat de Secundària realitzem l'intercanvi de professorat i alumnat. Com sempre, hem organitzat un acte alegre i afectuós per rebre'ls: paraules de benvinguda mútues, regals, cançons, danses i aplaudiments a càrrec de la resta de cursos de l'Escola.

Els 16 alumnes lituans han passat 7 dies entre nosaltres, acollits per l'alumnat de 4t d'ESO de l'Escola: han viscut amb elles i ells, han passejat per la ciutat de valència i per Calp, han assistit a una mascletà, han passejat per l'Albufera i els jardins del riu, han vist l'exposició permanent del Muvim i han vingut a classe. 7 dies inoblidables lluny de casa seua (Siluté, Lituània), acompanyats en tot moment per professorat i les famílies.

Així ens passarà a nosaltres quan tornem la visita.

lit6

lit1

lit2

lit3

lit4

lit5